סטיביה ויתרונותיו כתחליף סוכר – כל מה שרציתם לדעת
צמח הסטיביה:
סטיביה (או בשמו המלא סטיביה רבאודיאנה) הוא צמח ממשפחת המורכבים המונה כ-240 מינים וזנים שונים. אחד מזניו של הצמח מכיל חומר בשם סטיביול גליקוזיד, אשר אחראי על הטעם המתוק המאפיין את הצמח. הצמח הוא ממתיק טבעי נפוץ אשר גדל בעיקר בברזיל ופרגוואי. הוא שימש במשך מאות שנים את ילידי השבטים בדרום אמריקה כמרפא לטיפול בבעיות שונות כגון סוכרת, לחץ דם גבוה וזיהומים. בנוסף הוא גם ממתיק טבעי אשר מתאים למאכל ושתייה וכו’, אז בשל כך כונה על ידי המקומיים “עשב מתוק”.
יתרונותיו:
סגולותיו של הממתיק מיוחדות ורבות, שניים מיתרונותיו הבולטים ביותר הוא מתיקותו הגבוהה (פי 200-300 מסוכר רגיל) והיותו נטול קלוריות וסוכרים, מה שמאפשר לחולי סכרת להשתמש בו בבטחה. כמו כן, צמח הסטיביה יכול להתאים לכלל סוגי הדיאטות אשר קוראות להימנע מנזקי הבריאות והקלוריות של הסוכר. מעצם היותו טבעי ונטול כל התערבות כימית, צמח הסטיביה מהווה חלופה איכותית ביותר לסוכר, לכל מי שמבקש לשמור על אורח חיים בריא ומתוק כאחד.
לסטיביה יתרונות נוספים: בין היתר הוא נמצא יעיל בשמירה על בריאות השיניים, כאשר שימוש בו מקטין באופן משמעותי הצטברות חיידקים ואת הסיכון לסבול מדלקות חניכיים ועששת. כמו כן, הסטיביה נמצא חיובי גם עבור מערכת העיכול, בכך שהוא מקטין חומציות בקיבה ומסייע למניעת בעיות נוספות כגון כיבי קיבה. הסטיביה יעיל בנוסף בהפחתת לחץ הדם ובאיזון רמת הסוכר בדם. מאפיינים אלו מהווים יתרון משמעותי עבור אלו הממתיקים מזון ושתייה על בסיס יומי.
למה סטיביה עדיף על סוכר והאם הוא בריא?
הבעיה הגדולה והקשה ביותר עם הסוכר, היא שהוא ממכר. מחקרים מראים כי ככל שאנו צורכים יותר סוכר כך אנו רוצים ממנו יותר. הם מסבירים כי צריכה כרונית של סוכר עלולה לגרום למחלות לב, סוכרת והשמנת יתר, כמו גם לפגיעה בזיכרון ותחושת דיכאון. כמו כן, הסוכר הלבן תופס חלק משמעותי מצריכת הקלוריות היומית שלנו. הוא יכול להימצא כסוכר טבעי בין היתר בפירות ודגנים, וכסוכר מוסף במזונות מעובדים שונים אותם אנו צורכים. על פי מחקרים שונים האדם הממוצע צורך כ-400 קלוריות ביום כתוצאה מסוכר על צורותיו השונות. בנוסף, צריכת הסוכר מגבירה אצלנו את הרצון להמשיך ולאכול על ידי הקטנת האפקט האנורקיסגני, אשר אחראי על תחושת השובע.
סטיביה ביחס לתחליפי הסוכר אחרים:
בשוק ישנם ממתיקים רבים אשר משמשים תחליף לסוכר. בין התחליפים השונים ניתן למצוא ממתיקים רב כהליים כגון מלטיטול וסורביטול וממתיקים מלאכותיים כגון אספרטיים וסוכרלוז. מעבר לחיסכון בקלוריות ולהיותו תחליף סוכר טבעי, יש לו גם יתרון על תחליפי הסוכר השונים גם בנושא הבטיחות. בשונה ממתיקים מלאכותיים אשר עלולים להיות מסרטנים ולהביא לנזקים בריאותיים נלווים, הסטיביה הינו טבעי ולכן נחשב בטוח לשימוש והינו מאושר על ידי משרד הבריאות בישראל וארגוני בריאות שונים בעולם.